Fel vid installation

← Tillbaka

Om du ska installera varan och det leder till att ett fel i varan

Det är ganska vanligt om du till exempel säljer vitvaror eller större elektronik som en tv att du även erbjuder installation av varan hemma hos kunden i samband med leveransen. Den här felregeln tar sikte på om du som säljare, vid installationen, gör något misstag som leder till att det blir ett fel på varan.

För att den här regeln ska gälla krävs det att det i samband med köpet av varan framgår eller bestäms att du som en del av köpet även ska installera varan. Det kan röra sig om att installera en dator så att den fungerar och har all funktionalitet, en diskmaskin som installeras eller vid köp av däck till en bil att däcken ska installeras på bilen.

Installationen ska innebära att varan avviker från avtalet

Den här regeln tar alltså inte sikte på installationen i sig utan det som spelar någon roll är om varan efter att installationen skett på något sätt avviker från avtalet eller vad köparen kan förvänta sig.

Om något händer så att varan får en annan färg eller att den installerats på ett sätt så att en viss funktion som varan normalt ska ha nu inte fungerar är det ett fel i juridisk mening. På samma sätt är det om installationen lett till att en lampa du sålt glappar efter installationen eller om din installation av en dator gör att det inte fungerar att skriva ut med datorn.

Även om något händer vid installationen av varan som gör att varan blir skadad på något sätt eller att den får en smäll och sedan är skadad täcks av denna bestämmelse.

Det är viktigt att det är du som säljare eller någon som du anlitat som utfört installationen för att det ska anses som ett fel enligt denna regel.

PARTNERS

Bokio
Coop
Förhandlat
Qred
Get A Newsletter