Skydda ditt varumärke!

Joanna Metzger, jurist

Publicerad 2023-02-15

En stor del av ett företags värde ligger i varumärket. Ett företags varumärke är den text eller symbol som särskiljer ett företags produkt eller tjänst från andras.

Tänk dig att du har jobbat och slitit i flera år för att bygga upp din kundbas och äntligen har du flera som återkommer och till och med drar in nya kunder tack vare ditt goda rykte. De känner igen ditt företag genom din logga och ser det som en garanti att produkten eller tjänsten kommer från just dig. Plötsligt en dag börjar en ny konkurrent erbjuda exakt samma produkt eller tjänst som du under ett namn och symbol som påminner så pass mycket om ditt att kunderna förväxlar er så att flera kunder istället går till konkurrenten. 

För att skydda ditt varumärke från ett intrång som ovan kan du registrera det på olika sätt. och efter att det är registrerat har man ensamrätt på användningen av varumärket. I Sverige gäller ensamrätten i tio år och sen går det att förnya hur många gånger man vill. 

Ett varumärke registreras i Sverige hos Patent- och registreringsverket (PRV) men kan också registreras inom EU hos Europeiska Unionens immaterialrättsmyndighet (EUIPO) eller internationellt genom World intellectual property organization (Wipo). Det internationella systemet för registrering kallas för Madridsystemet och nästan alla länder i världen har anslutit sig till det. 

För både små och stora företag kan det vara värt att registrera sitt varumärke, hos PRV kostar en registrering bara några tusenlappar medan risken med att inte registrera kan vara att förlora hela företaget. För att kunna registrera varumärket internationellt är ofta ett krav att varumärket redan är registrerat nationellt, dvs. i Sverige hos PRV. 

Genom att registrera sitt varumärke skyddar man sig också från att inkräkta på någon annans varumärke. Om man inte gjort hemläxan noga finns en risk att någon annan redan har ett varumärke som är likadant eller väldigt likt det man börjar att använda för sitt företag. Skulle företaget med redan inarbetat eller registrerat varumärke hindra dig från att använda ditt varumärke måste du då börja om från början med nytt varumärke. Man kan på PRVs hemsida söka bland registrerade varumärken i hela världen. 

Varje företag, litet som stort, tjänar på att ha en varumärkesstrategi. Hos oss kan du snabbt och enkelt komma igång genom att ladda ner en checklista för ditt varumärkesarbete här

Har du behov av juridisk rådgivning? Kontakta oss på info@avtalsmallar.se så hjälper vi dig!

PARTNERS

Bokio
Coop
Förhandlat
Qred
Get A Newsletter